Kisnánai várjátékok

A Kisnánai várjátékok évről évre mind több vendéget vonz július elején a településre. Idén a Nána nevű települések XI. Kárpát-medencei találkozójának is ennek a Mátraaljai község adott otthont.

Évek óta a Kisnánai Várjátékok egyik leginkább várt eseménye a zoknicsata, vagy hivatalosan várostrom, amiben nem csak gyerekek, hanem a Nánai Solymos Vitézek és nem egy látogató is részt vesz. Az 1100 lakosú Mátraaljai településen 11 éves múltra tekint vissza a várjáték, ami a település központjában található, hajdanában a Kompolti-család által birtokolt erődítményhez kötődik. Az egész napos programban vitézi próbák és hagyományőrző együttesek bemutatói váltották egymást.
Idén a Várjáték kiegészült a Nána nevű települések XI. Kárpát-medencei találkozójával. Ezt az eseményt először 2000-ben a szintén Heves megyei tiszanánaiak kezdeményezték. Azóta minden évben máshol találkoznak a hat település – a Tolna megyei Alsó- és Felsőnána, a Veszprém megyei Bakonynána, a Heves megyei Kisnána és Tiszanána, valamint a szlovákiai Párkány melletti Nána – képviselői.
Jövőre a Veszprém megyei Bakonynána várja a hat Kárpát-medencei Nána település képviselőit.