Átalakulóban az önkormányzati rendszer

Az oktatási és a szociális rendszer átalakítása, körjegyzőségek létrehozása és nagyobb állami feladatvállalás is szerepel a készülő új önkormányzati törvényben. A megye jegyzőit a Heves Megyei Kormányhivatal is tájékoztatta az önkormányzati rendszer reformjáról. A tanácskozáson a megyei jegyzőkar tagjai mellett a kormányhivatal vezetősége és a hivatalhoz tartozó szakigazgatási szervezek munkatársai is részt vettek.

Nagy érdeklődés kísérte a Megyeházán rendezett jegyzői értekezletet, tekintettel a napirendi pontok fontosságára. A belügyminisztérium önkormányzati főosztályának vezetője dr. Bekényi József tájékoztatta a megyei jegyzői kar tagjait az önkormányzati rendszer reformjáról.
Mint mondta: a húsz évvel ezelőtt megalkotott önkormányzati törvény mára elavulttá vált, ezért van szükség az átalakításra. Hozzátette: az önkormányzati rendszer teljes átalakítása csak így, kétharmados többséggel lehetséges. A reformnak az a legfontosabb eleme, hogy jó néhány területen az állam nagyobb szerepet vállal majd az egyes közszolgáltatások biztosításában. Az önkormányzatoknál csak azok a feladatok maradnának meg, amelyeket a hivatalok képesek ellátni akár önállóan, akár társulásban. Ezek döntően településüzemeltetési feladatok. A megyei jogú városoknak nagyobb szerepet szánnak és újra napirendre került a körjegyzőség kérdése.
A tervezet szerint bizonyos települési létszám alatt nem lesz polgármesteri hivatal, így polgármester sem.
Megjelent a Semmelweis-terv, készülőben van az oktatási rendszer és a szociális ellátás rendszerének átalakítása. A koncepció hamarosan a kormány elé kerül, melyet ősszel tárgyal majd a Parlament. Ha a testület elfogadja a tervet, 2013. január elsejétől életbe léphet az új rendszer a járási hivatalok felállításával.