Kevés a pénz, módosítani kell a terveket

Közel egy millió forint hiányzik az Ostoroson februárban leomlott löszfalszakasz rendbehozásához. Az önkormányzat az igényeltnél kevesebb állami támogatást kapott a munkálatokra, a terveket ezért úgy kell módosítani, hogy a kisebb költségvetésből is kivitelezhessék az építkezést.

A februári partfalszakadás után az önkormányzat eleget tett élet- és vagyonmentési kötelezettségeinek, elhárította a közvetlen veszélyt, kilakoltatta a sérült épület lakóit és biztonságossá tette a területet. Ezt követően pályázatot nyújtottak be azokra a munkálatokra, melyekkel a löszfal továbbomlását megelőzhetik.
A beavatkozás összköltsége az eredeti tervek szerint több mint 4 millió forint lenne, az önkormányzatnak azonban a majdnem 2 millió forintos önrésszel együtt is csak közel 3 millió 300 ezer forint áll rendelkezésére a megvalósításhoz. A függőleges partfalak tulajdonjogi kérdésére egyelőre nincs törvény, ezért a felújítandó területek tulajdonosaitól is nehéz anyagi támogatást szerezni. Amennyiben nem sikerül előteremteni a különbözetet, úgy kell módosítani a terveket, hogy a kisebb összegből is kivitelezhessék az elképzelést, vagy más projektektől kell pénzt elvonnia az önkormányzatnak.