Cukorbeteg nap

10. alkalommal szervezete meg a Cukorbeteg napot a Cukorbetegek Egri Egyesülete. A betegség veseszövődményeiről hallhattak előadást az érdeklődők, ingyenes vércukorméréssel, oxigénes vízkóstolással várták az idelátogatókat. A szervezet célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a cukorbetegség veszélyeire, a megelőzés és a korai felismerés fontosságára.

A világon, több, mint 250 millió embert érint a cukorbetegség, 3,8 millió-an halnak meg diabétesz következtében évente. A betegség az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód következtében alakul ki, de genetikai úton is örökölhető. A tünetek akár 10-15 évig is rejtve maradhatnak.
A cukorbetegségnek több szövődménye is lehet, éppen ezért fontos a megelőzés, a korai felismerés. Vakságot, szívinfarktust, alsó végtagi érszűkületet és veseelégtelenséget is okozhat.
A Cukorbetegek Egri Egyesülete rendszeresen szervez találkozókat, ahol ingyenes vérnyomás, vércukor, valamint koleszterinszint méréssel, előadásokkal, bemutatókkal és tanácsadással várják az érdeklődőket.