Adósságrendezési eljárás indul a megyénél

Míg 2004-ben a megyei önkormányzatnak nem volt működési hitele, 2010 novemberében, az önkormányzati választások idején a működési hitel már meghaladta az 1,7 milliárd forintot, a teljes adósságállomány 7,5 milliárd forintra rúg – áll a megyei közgyűlés elnökének közleményében. Szabó Róbert leszögezi: a múltat le kell zárni, a felelősöket megnevezni. Az utolsó csepp a pohárban egy – a szocialista vezetés által hátrahagyott – 280 milliós számla volt, a Heves Megyei Önkormányzatnál adósságrendezési eljárás indul. Az eljárás ideje alatt biztosítják az idősek, a betegek, a fogyatékkal élők ellátását, a megye oktatási intézményeiben a diákok tanítását.

A MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKÉNEK KÖZLEMÉNYE

HEVES MEGYE: AZ ADÓSSÁGOK NEM TEHETIK TÖNKRE A JÖVŐT

“A Heves Megyei Önkormányzatnál adósságrendezési eljárás indul.

Tizenkét esztendő elhibázott szocialista politikája súlyos örökséget rótt a megyei önkormányzatra, intézményeire, a megye valamennyi polgárára. Különösen nehéz helyzetbe kerültek az idősek, a fogyatékkal élők, a diákok és azok a betegek, akik például a megyei kórházban kapnak ellátást.

2004-ben a Heves Megyei Önkormányzat működési hitelállománya 0, azaz nulla forint volt. Ehhez képest 2010 októberében, az önkormányzati választások idején a működési hitel meghaladta az 1,7 milliárd forintot, s a teljes adósságállomány az egyéb hitelekkel és követelésekkel, továbbá a svájci frank alapú kötvénnyel együtt közel 7 és fél milliárd forintra rúg.

Hibás döntések sorozata – például a Buttler-ház felújítása, a múzeumi raktárbázis kialakítása –, de különösen a szinte mindenki által ellenzett kórházi HospInvest-szerződés okozta a kialakult helyzetet.

A múltat le kell zárni, ugyanakkor a Heves megyében élő embereknek joguk van tudni, hogy mi történt a hátuk mögött. Egy, a szocialista vezetés által hátrahagyott, ki nem fizetett számla volt az utolsó csepp volt a pohárban. Sós Tamás korábbi szocialista közgyűlési elnök döntése miatt most azonnal 280 millió forintot kellene fizetnie a megyei önkormányzatnak. Ez a szerződés lehet, hogy jogszerű, de vállalhatatlan, ezért egyszer és mindenkorra megállítjuk azt a folyamatot, hogy tíz- és százmilliók vándoroljanak közpénzből különböző cégek számláira.

Az adósságrendezési eljárás lehetőséget biztosít számunkra, hogy a felelősöket megnevezzük, a vállalhatatlan szerződéseket magunk mögött hagyjuk. Az eljárás ideje alatt biztosítjuk az idősek, a betegek, a fogyatékkal élők ellátását, oktatási intézményeinkben a diákok tanítását. A Heves megyei emberek támogatásával, akaratuknak megfelelően véghezvisszük a változást megyei szinten is.

A biztonságos működés érdekében haladéktalanul felvesszük a kapcsolatot a pénzügyi gondnokkal és minden információt a rendelkezésére bocsátunk. Bízunk abban, hogy a gyors és szakszerű eljárás eredményeként végre magunk mögött tudhatjuk a kudarcokkal teli 12 éves Sós-korszakot.”

Szabó Róbert

Eger, 2011. május 16.