Csőrégészet

Az ukrán határtól Szegedig húzódó gázvezeték nyomvonalán végzett régészeti feltárás leleteit mutatja be az a kiállítás, amely most nyílt a Dobó István Vármúzeumban. Amellett, hogy a neolitikumtól a középkorig vonultat fel tárgyakat a tárlat, interaktív is, a látogató kipróbálhatja például a rézkori őrlőkövet, a fazekaskorongot, bemutatnak fémkeresőt.

A 210 kilométer hosszú gázvezeték építése előtti kutatásban négy megye régészei vettek részt. Ötvenezer négyzetmétert tártak fel. Eger a hatodik város, ahol a vándorkiállítást bemutatják. Dr. Veres Gábor, a Heves Megyei Múzeumi Szervezet igazgatója úgy látja: a régészet sok embert érdekel, ezért is örült a vármúzeum, hogy otthont adhat ilyen témájú kiállításnak. A tárlat interaktív.
A kiállítás a neolitikumtól a középkorig ad keresztmetszetet Kelet-Magyarországról – mondta dr. Simon László, a Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese.
A vezeték építését megelőző régészeti kutatáson 20 vezető régész vett részt, különleges darabok is előkerültek. Az igazgatóhelyettes azt mondja: a kutatások eredményei később beépülnek az oktatásba.
A kiállítás augusztusig látható a gótikus püspöki palotában.