Borsik: Párbeszéd nélkül nincs társadalmi béke!

Embertelenség, amit a munkanélküliek ellátásával kapcsolatban tervez a kormány – fogalmazott Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Úgy látja: három hónap alatt a munkanélküliek nem találnak állást, a munkahelyteremtéssel ugyanis még adós a kormány.

A munkavállalók több mint 80%-ának okozott kárt az egykulcsos adó, a bevezetésével keletkezett 500 milliárdos hiányt sokféleképpen lehet magyarázni, az azonban biztos, hogy rossz döntés volt – mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Hogy a kormány intézkedései közül még mivel nem értenek egyet, azt az április eleji 50 ezres tüntetésükön megfogalmazták a szakszervezetek: például a nyugdíjrendszer teljes átalakításával, azzal, hogy a nyugdíjemelés csak az inflációt követi majd, a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségének megszüntetésével, a táppénz csökkentésével. Borsik azt hangsúlyozta: a magyar munkavállalókat nem lehet táppénzcsalással vádolni, inkább az jellemző, hogy betegen is dolgoznak az emberek.
Amit pedig a munkanélküliek ellátásával kapcsolatban tervez a kormány, az embertelenség – fogalmazott az elnök.
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke úgy látja: a kabinet a gazdasági erő, hatalom oldalára állt, nem a munkavállalókéra. Ha továbbra is tagadja a kormány a szociális párbeszéd szükségességét, akkor a társadalmi békét veszélyezteti. Borsik azt mondja: nem végzett a kormány, de nem végeztek még a szakszervezetek sem.