Ülésezett az egri közgyűlés

A város gazdasági programjáról, a gyermek- és ifjúsági koncepcióról, a belvárosi rehabilitációról tárgyaltak és döntöttek a képviselők a városi közgyűlésen. A civil szervezetek közel 5 millió forintot kapnak idén az önkormányzattól. A testület tagjai határoztak arról is, hogy a város felbontja a mikrotársulási szerződését több településsel.

A 2014-ig érvényes gazdasági program felülvizsgálata a körülmények változása többek között az energiagazdálkodás, a beruházások, fejlesztések és környezetvédelmi szempontok miatt is szükséges- emelte ki Habis László, a téma előterjesztője.
Tóth István, a Jobbik képviselője többek között a városi cégek átláthatóvá tételét, a parkolási helyzet javításának szükségességét említette. Császár Zoltán független és Pál György szocialista képviselő a munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozták.
Sós István alpolgármester a városüzemeltetési, parkolási elképzelésekről szólt. Bognár Ignác jobbikos képviselő az energiagazdálkodás kapcsán úgy fogalmazott: átgondoltan kell ehhez a témához nyúlni. Csákvári Antal a koncepció elfogadását javasolta, mint mondta: a legfontosabb témákban irányt ad az elképzelés.
A belvárosi rehabilitáció 25 elemet tartalmaz, a belváros állapota többhelyütt kritikus, ezért nagy szükség van erre a 4 és fél milliárdos rekonstrukcióra, mely a látható fejlesztések mellett a közművek megújítását is lehetővé teszi – mondta el Habis László előterjesztésében. Éles vita bontakozott ki a téma kapcsán, végül támogatták a pályázat második fordulós benyújtását.
A civil szervezetek programjait közel 5 millió forinttal segíti a város.
A képviselők elfogadták a 2005-ben született Gyermek- és Ifjúsági Koncepció módosítását, mely 2016-ig érvényes. Felmondta a közgyűlés a mikrotársulási szerződést több településsel, mivel nem sikerült megegyezni velük a vidéki általános iskolai tanulók után fizetendő kiegészítő támogatásról.
Szeptemberben új, a rendészeti szakmára orientáló, felmenő rendszerű szakközépiskolai képzés indulhat az egri Kossuth Zsuzsa iskolában a rendőrkapitányság támogatásával a közgyűlés döntése szerint.
A képviselők tájékoztatót hallhattak a hivatal informatikai fejlesztéseiről, melyek korszerű, s takarékos megoldásokat jelentenek az ügyintézésben.