Természettudás Főiskolája

Több olyan programot is rendez tavasszal az Eszterházy Károly Főiskola, amely a természettudományokat népszerűsíti, szélesebb körben enged azokba betekintést. Április végén szervezik a Botanika Hetét és a Kertészeti Napokat, május közepén pedig igazi különlegességnek ad otthont az intézmény, az I. Egri Matematikai-Művészeti Fesztiválra várják az érdeklődőket.

A Természettudás Főoskolája elnevezés már évek óta azt takarja az intézményben, hogy új típusú gondolkodás indult el, széles körben kedvet csinálva a természettudományok tanulásához, azok iránt ugyanis az utóbbi években mind kevesebben érdeklődtek. Eddig elsősorban a fizika és a kémia volt előtérben, most pedig a matematikáé lesz a főszerep, méghozzá rendhagyó program keretében. A I. Egri Matematikai-Művészeti Fesztivál a két terület határmezsgyéjét, kapcsolódási pontjait tárja föl különleges előadásokkal, bemutatókkal.
Május 13-án és 14-én nemzetközi hírű matematikusok és művészek lesznek jelen a fesztiválon, amelyen négy kiállítást is láthat a közönség a Vitkovics Házban és a főiskola „C” épületében.
Kuriózum a Tünet együttes Véletlen című táncszínházi előadása is, amelyet Mérő László matematikussal közösen mutatnak be. A gyerekeknek geometrikus virágültetést szerveznek, illetve apró elemekből építenek meg egy két és fél méter átmérőjű óriásgömböt, amelyet mintegy hetven ember fog egy nap alatt összerakni.
A programok ingyenesek, de a várhatóan nagy érdeklődés miatt előzetesen regisztrálni kell azokra telefonon.
A főiskola másik nagy rendezvénye április 27. és május 1. között lesz. Az első két napon a főiskolán tartják a Botanika Hetét, majd 29-től a Dobó téren rendeznek szakkiállítást és vásárt. A gyerekeket virágültetéssel várják, a felnőttek erdőkutatóktól, erdészektől hallgathatnak előadásokat annak kapcsán, hogy 2011 az erdők éve.
A főiskola folytatja a Tudományos Szieszta című sorozatot is, április 6-án Lévai Anikó tart előadást a segélyszervezetek munkájáról.
Az intézmény sokat tesz azért is, hogy a végzős hallgatók minél jobb eséllyel tudjanak elhelyezkedni. Ennek érdekében állásbörzét rendeztek, amelyen számos cég ajánlott munkalehetőségeket.