Megújuló pedagógia

Zárókonferenciával fejeződött be az a két éves projekt, amelyet a Heves- és Borsod megyei pedagógiai intézetek közösen valósítottak meg az élethosszig tartó tanulás elősegítésére. Ennek érdekében a régióban létrehoztak egy hálózatot azokból a nevelési-oktatási intézményekből, amelyek példaértékű munkát végeztek.

Referencia intézménynek nevezik azokat, amelyek részt vettek a Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon című programban, ezekből 93 működik a régióban.
A projektre 418 millió forint uniós és állami támogatást nyert el a konzorcium, amely a Heves- és a Borsod megyei, valamint a miskolci pedagógiai intézetből áll.
Ezen kívül két másik program is most zárul, amelyekben szintén hálózatot építettek ki. Az egyik a tehetséggondozást, a másik az olvasásfejlesztést szorgalmazta.

További cél a kompetencia alapú oktatás fejlesztése, illetve az, hogy a diákoknak kevesebb információt kelljen megtanulniuk, helyette inkább képességeiket fejlesszék.
A zárókonferencián dr. Gondos István , a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte, a megvalósult projekt azért is jelentős, mert igazodik az oktatás jelentősen megváltozott körülményeihez, ráadásul segít a hátrányos helyzetű kistérségeken, márpedig a régió 28 kistérségének háromnegyede ilyen.