Honosítás a kormányablaknál

Az egyszerűsített honosítás március 16-ától a kormányablakoknál is kezdeményezhető. Kérelmezni lehet a névmódosítást is.

Az igényelhet egyszerűsített honosítási eljárás keretében magyar állampolgárságot, aki maga vagy felmenője magyar állampolgár volt, vagy magyar állampolgársága valószínű, igazolja magyarnyelv-tudását. Feltéve persze, ha a magyar jog szerint büntetlen előéletű, nem folyik ellene büntetőeljárás, és honosítása nem sérti Magyarország köz- és nemzetbiztonságát. Január 3-a óta 35 ezer honosítási kérelem érkezett. Március 16-ától a kormányablakoknál is be lehet nyújtani a kérelmeket. Kérelmezni lehet a névmódosítást is.
Kézzel írott magyar nyelvű önéletrajzot kell benyújtani, szükséges két arcképes igazolvány, és olyan okiratok, amelyek a magyar állampolgárságot valószínűsítik – ez lehet például iskolai bizonyítvány, régi házassági okirat vagy katonakönyv.
A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.