MSZP: megszorítás és bizonytalanság

A 340 millió forintos hiánnyal elfogadott megyei költségvetést a megszorítás és a bizonytalanság jellemzi – mondta Nagy Imre, az MSZP megyei közgyűlési frakciójának vezetője. Úgy véli, hogy a megye nyáron szembesül majd valós helyzetével, s ha nem tudnak vagyont értékesíteni, nehéz helyzetbe kerülnek. A szocialista politikus azt állítja: amíg egyik oldalon megszorítás van, a másik oldalon pazarlás – bővítik például az elnöki kabinet mozgásterét.

Az állam – korábbi ígéreteivel ellentétben – csökkentette a megyei önkormányzatok finanszírozását – mondta Nagy Imre szocialista politikus sajtótájékoztatóján. Egy kormányintézkedés már tavaly havi 80-100 millióval csökkentette a megye bevételeit. Az idei költségvetés tervezésekor szűk volt a mozgástér, Nagy Imre pozitívumnak tartja, hogy komoly takarékossági intézkedési terv készült, és hogy igyekeznek csökkenteni a megyei hitelszintet.
Vannak olyan lépések viszont, amelyek pénzügyileg jó irányba mutatnak, de tartalmilag hibásak, ilyennek nevezte a frakcióvezető a mátraházi idősek otthonának megszüntetését.
Egyfelől megszorítás jellemzi a megyét, másfelől viszont pazarlás, ilyen volt a legutóbbi közgyűlésen megszavazott kétmilliós támogatás egy alapítványnak. Az MSZP szerint azzal, hogy a nemzetközi kapcsolatokkal és idegenforgalommal foglalkozókat integrálták az elnöki kabinetbe, s duplájára emelték az e célra költhető összeget, az elnöki kabinet mozgásterét bővítik.