Wass Albert Maraton

Negyedik alkalommal rendezték meg a magyarok lakta településeken a Wass Albert Maratont. Idén 41 anyaországi, határon túli és amerikai város szervezte meg a 25 órás felolvasást. Eger másodszor csatlakozott a rendezvényhez.

Amikor évekkel ezelőtt megrendezték az első, maratoni Wass Albert felolvasást, az volt a cél, hogy felhívják a figyelmet az íróra. Tavaly, amikor már Eger is csatlakozott, úgy döntöttek, hogy addig rendezik meg újra és újra a Wass Albert Maratont, amíg hivatalosan is el nem ismerik az írót, be nem kerül a tantervekbe. Úgy gondolják, mivel az egyik legolvasottabb író, ideje, hogy az iskolákban is tanuljanak róla.
Nagy Jenő főszervező a rendezvényen azt mondta: Wass Albert olyan egyetemes értékeket képviselt, amelyeket elfogadva létrejöhetne a magyar összefogás, egység. Kelemen Csaba arra emlékezett, hogy a rendszerváltás előtt Magyarországon nem lehetett Wass Albertről hallani sem, ennek oka szerinte, hogy olyan mélységű hazaszeretetet, erkölcsöt, tiszteletet sugároznak a művei, amelyeket akkor nem lehetett itthon hangoztatni. A rendezvény fővédnöke, Saárossy Kinga alpolgármester örül annak, hogy egyre többen felvállalják azokat az értékeket, amelyeket Wass Albert képvisel.
Wass Albert pályája hű tükre és szimbóluma a XX. századi magyar sorsnak, élete nagyobbik részét emigrációban töltötte, a honvágy mitikussá növelte hazája iránti szeretetét – mondta Lisztóczky László irodalomtörténész.
Nem csak Wass Alberttől, hanem a hasonló szellemiséget képviselő magyar íróktól is lehetett részletet választani. Az egri 25 órás, maratoni felolvasást a Magyarok Szövetsége és a Wass Albert Olvasókör szervezte.