Természeti értékek védelmében

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében közel 500 ezer eurós Uniós és kormányzati támogatás segítette a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és szlovákiai társszerve, a Szlovák Köztársaság Természetvédelmi Hivatal közös projektjét, amely a két ország határfolyójának, az Ipolynak a felméréséről szólt. A felsőtárkányi zárókonferencián a kutatási eredményekről számoltak be a szakemberek.

Ez a program olyan határfolyót dolgoz fel, ami nagyon sok természeti értéket őrzött meg. A projekt keretei között a két fél által közösen megvalósított tevékenységek mindegyike az Ipoly-vidék gazdag növény- és állatvilágának megőrzésére irányult: közös összeállításra került a védett, a lokálisan veszélyeztetett, valamint az invazív, vagy más néven jövevény fajok listája, feltérképezték a vizes élőhelyeket veszélyeztető emberi tevékenységből eredő hatásokat. A projekt célja, a folyó vízgyűjtő területén található vizes élőhelyek természeti értékeinek hosszú távú megőrzése, a környezettudatos gondolkodás kialakítása. Ezzel kapcsolatos távlati cél a határon átnyúló Ipoly Vidéki Tájvédelmi Körzetet létrehozása lenne – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján.
Ez a terület nagy kiterjedésű, a két országban összesen több mint 5000 km2-t foglal magába és természetes víz térnek tekinthető, ami az árvízvédelemben is hasznosítható.
A finanszírozásról Duska József, a Bükki Nemzeti Park igazgatója elmondta, az egy éves projektre 500 ezer Eurós Uniós és kormányzati támogatás állt rendelkezésre. A projekt zárása nem jelenti a program befejezését. A két szervezet szakemberei továbbra is együttműködnek egymással.