Mirkóczki Ádám nyílt levele a megyei közgyűlés elnökéhez

Tisztelt Szabó Róbert, Elnök úr! Február elsején megtartott sajtótájékoztatómon kifejtettem, hogy a mátraházi idősek otthona, az egyéni választókerületekben győztes kormánypárti képviselők által hogyan lett volna megmenthető. Önnek annyi volt az érdemi reagálása, idézem: „Mirkóczki Ádám tájékozatlanságát bizonyítja, ha azt gondolja, hogy ezt a problémát egy országgyűlési képviselői indítvánnyal lehetett volna megoldani.” A többi mondata már csak visszamutogatás az előző önkormányzati ciklusra, amely nem alaptalan, de az Ön pártjának felelőssége szempontjából teljesen lényegtelen. A tájékozottsághoz mindenképp hozzátartozik, hogy Ön is tisztában legyen azzal, hogy elsősorban mi egy egyéni országgyűlési képviselő feladata, pláne, ha történetesen a kormányoldalhoz tartozik. Ez esetben had emlékeztessem ezekre:

Mindannyian tudjuk, hogy a kampányban elhangzott ígéretek összessége szinte teljesíthetetlen, főleg egyetlen kormányzati ciklus alatt. Azonban a választási ígéretekkel szemben cselekedni, már hazugság, a képmutató és az álságos politika kategóriája.
Egy egyéni képviselőnek mindenkoron kötelessége saját választókerületének érdekeit szem előtt tartva politizálni, dolgozni. Még akkor is így van, ha olykor a saját frakciójával kell szembe mennie. Erre a legnagyobb lehetőség, a minden év végén zajló költségvetési vita során, annak elfogadása előtt mutatkozik. Egyetlen példát említek. Egy ellenzékben politizáló, történetesen a frakciótársam Bana Tibor (Jobbik), egy költségvetési módosító indítványt nyújtott be, amelyet a kormánytöbbség is támogatott, így 100 millió forintot sikerült kiharcolnia a szentgotthárdi katolikus barokk templom restaurálására. Valahol ilyen egyszerű. Egy ilyen javaslat és például egy ilyen 100 millió forintos összeg megakadályozhatta volna az idősotthon jogutód nélküli megszüntetését. Jómagam is ilyen indítványokat tettem saját választókerületem érdekében, csak én nem voltam ilyen szerencsés: kivétel nélkül, kampányígéreteikkel ellentétben, mindegyiket leszavazta a „forradalmi kétharmad”.
Nos, ez az a lépés, amit Heves megye összes, egyéni mandátumot szerzett kormánypárti képviselője elmulasztott. Ha megtették volna, és nem támogatják a javaslataikat, akkor nem tartok sajtótájékoztatót az esetről, így az intézmény megmentésének egyik elszalasztott módjáról. Most viszont képmutatás az Önök részéről azt állítani, hogy mindent megtettek! Nem, semmit sem tettek, még a lehető legegyszerűbb módosító indítványokat sem bírták benyújtani, és ezt nevezem én alkalmatlanságnak, s az ország- illetve a megye vezetéséhez méltatlannak! Amíg egy kormánypárti képviselőnek a saját választókerülete melletti lobbizás és az anyagi források kiharcolása-, addig egy ellenzéki politikusnak az a feladata, hogy a visszásságokra fölhívja a figyelmet és alternatívát mutasson. Én pontosan ezt tettem. Az ominózus közgyűlés diszkrét bája pedig az volt, hogy most ugyanazon gazdasági érveket hangoztatva döntött a Fidesz az emberek-, a saját választóik ellen, amely érvek alapján a szocialista frakció privatizálta az egri kórházat a Hospinvestnek. Igaz, Önök nem privatizáltak, hanem jogutód nélkül megszüntettek! Ez nem a Jobbikra, hanem Önökre nézve szégyen!
Ön azt mondta a közgyűlésen: „ez a döntés morális értelemben védhetetlen”. Igen, igaza van. Sőt, politikai értelemben, a hitelességük szempontjából is vállalhatatlan.
Tisztelettel:
Mirkóczki Ádám
Jobbik Magyarországért Mozgalom
Heves megyei elnök
Országgyűlési képviselő