Csizmadia elbúcsúzott

Rendkívüli társulati ülésen búcsúzott el munkatársaitól Csizmadia Tibor, a Gárdonyi Géza Színházleköszönő igazgató-főrendezője. Bár kinevezése az évad végéig szólt volna, a fenntartó megyei önkormányzattal közös megegyezéssel úgy döntöttek, hogy február 1-jével távozik, így nem lesz átfedés az új direktor, Blaskó Balázs vezetésével.

Ponyi László, a megyei humán erőforrás főosztály vezetője kijelentette: az igazgatói székre kiírt pályáztatási folyamat humánusan, törvényesem és demokratikusan zajlott. Hozzátette: a fenntartó úgy döntött, hogy ne legyen féléves együttélés a igazgatói poszton, ezért kell Csizmadia Tibornak azonnal távoznia. Ponyi László hangsúlyozta: a megyei önkormányzat 1000 millió forintos költségvetési hiánnyal küzd, ezért a színháznak is komoly megszorítással kell számolnia.
Blaskó Balázs új igazgató csütörtökre újabb rendkívüli társulati ülést hívott össze, akkor fogja ismertetni elképzeléseit, majd péntektől a társulat valamennyi tagjával személyesen egyeztet a jövőjéről.
Blaskó Balázs hozzátette: megválasztása miatt lemond a Színházi Dolgozók Szakszervezetének alelnöki tisztségéről.
A búcsúzó Csizmadia Tibor kiemelte: azzal a feltétellel fogadta el a távozásáról szóló döntést, ha garanciát kap arra, hogy a megtervezett évad végigvihető, ez pedig megtörtént.
A színház gazdasági helyzetéről elmondta: a központi támogatás 43 millióval, az önkormányzati 28 millió forinttal csökkent 2011-ben, ez pedig lehetetlenné teheti a társulat működését. Mint fogalmazott: Blaskónak el kell érnie a magasabb támogatást, ha pedig a fenntartó bízik benne, akkor segít neki.
Művészeti kérdésekről szólva kiemelte: az egri színház országos figyelmet kap, négy éve mindig meghívást kap a POSZT-ra, a színészeket elhívják vendégként más társulatokhoz, ez mind az elmúlt tízéves munka eredménye.
Csizmadia Tibor ugyan hivatalosan elbúcsúzott, de Molnár Ferenc Olympia című darabját még ő rendezi a Gárdonyi Géza Színházban.