Megszületett a bérmegállapodás

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége sikeresnek értékeli az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született bérmegállapodást, tekintve, hogy sikerült elérni, hogy nettó szinten nem lesz jelentős visszaesés a keresetekben – jelentette ki dr. Borsik János, a szövetség elnöke Egerben, miután találkozott a megyei munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel.

A kormány, a munkavállalók és a munkáltatók képviselőit magába foglaló Országos Érdekegyeztető Tanács december 2-án fogadta el a jövő évre vonatkozó bérmegállapodást.
Ennek értelmében a minimálbér a jelenlegi bruttó 73 500 forintról 2011-ben 78 000-re emelkedik. A szakmunkás bérminimum idén 89 500 forint volt, ez az összeg jövőre 94 000 forintra nő. A vállalkozói szférában dolgozó munkavállalók bruttó keresetének növelésére 4-6 %-os ajánlást fogadtak el. Ezek értelmében 2011-ben senki nem visz haza kevesebbet a jelenlegi kereseténél.
Dr. Borsik János hozzátette, a tárgyalásokat leginkább az egykulcsos, 16 %-os személyi jövedelemadó bevezetése nehezítette, amelyet a kormánnyal szemben a szakszervezetek igazságtalannal és aránytalannak tartanak. Szerintük a munkavállalók 88 %-át hátrányosan érinti a változás, helyesebb lett volna a lineáris helyett progresszív adórendszert kialakítani. Ennek kapcsán szombaton tüntetést szerveztek Budapesten az érdekképviseletek.