Öt borász közös bora

Öt borász összefogásával született bor az Egri Borvidéken. A 2009-es Egerszólati Olaszrizlinget a bor éve alkalmából dr. Gál Lajos, Hagymási József, dr. Lőrincz György, Sike Tamás és Rabóczky Attila alkotta meg. A közös bort a Bikavér Borházban mutatták be, 2010 palack kerül forgalomba.

Kenyeres Zoltán, a Bikavér Borház vezetője úgy ajánlotta a bort: az öt borászat összefogásából egy nagyon jó bor született. Hagymási József borász találta ki, hogy készítsenek közösen Egerszóláti Olaszrizlinget. Nagyon könnyen megnyerte az ügynek dr. Gál Lajost, dr. Lőrincz Györgyöt, Sike Tamást és Rabóczky Attilát. Mind az öt borásznak van szőlője Szóláton.
Gál Lajos szerint nem véletlen, hogy Szóláton készült ez a bor, a falu ugyanis létrehozott egy kis borászközösséget, s ebben a körben hiúsági kérdés még soha nem merült fel.
A bor alapja a 2009-es évjárat – mondta dr. Lőrincz György. Az egyes borászoknál nemcsak a bort, a hordót is tudatosan választották ki, a házasítást a St. Andrea pincében végezték. Olyan fehérbort akartak létrehozni, amely karakteres, határozott ízű, hosszú életű. Elsőre nem sikerült , de újból nekifutottak, állhatatosak voltak és nem adták fel. Imádsággal hívták életre ezt a bort – fogalmazott Lőrincz György.
Sike Tamás az összefogásról beszélt, arról, hogy mitől más a közösség, mint az egyén. Rabóczky Attila azt mondta: 2011-től még szebb és jobb borokat kívánnak közösen előállítani – akár nagyobb közösségben is.
Az öt borász közös borából 2010 palack kerül forgalomba – ezzel is utalva arra, hogy 2010 Egerben a bor éve.