Kiállítás 1956-ról

Gyász-emlék-büszkeség címmel nyílt 1956-ot, a forradalmat bemutató kiállítás a Bartakovics Béla Közösségi Házban. Schrötter Tibor, a kiállítás összeállítója maga is a forradalom aktív részese volt, majd a megtorlások áldozataként csaknem hét évet ült börtönben, ma a Rabparlament elnöke.

Schrötter Tibor már a 90-es évek közepén úgy látta, hogy az 56-os forradalmat sokan megpróbálják meghamisítani; úgy tesznek, mintha a reformkommunisták ügye lett volna, akik a szocializmus megújításáért harcoltak. Schrötter, aki maga is aktívan részt vett a forradalomban, azt mondja: ez felháborította, s ezért gondolta, hogy meg kell ismertetni a fiatalokkal az 56-os eseményeket, és azt a sok szörnyűséget, ami 1990-ig történt. 97-ben kezdte el gyűjteni a nyugati hírügynökségek fotóit.
A kiállítás megnyitóján a házigazda EKMK igazgatója megköszönte a Rabparlament és az 56-os Felkelők Magyarországi Szövetsége segítségét. Saárossy Kinga alpolgármester a magyar történelem egyik legszomorúbb napjának nevezte november 4-ét, amikor a szovjet csapatok minden ellenállást kiirtottak Magyarországon. Az utána következő megtorlással a hatalom elérte, hogy hosszú ideig nem beszélt senki nyilvánosan szabadságról, s még az iránta érzett vágyat is eltitkolta.
A tízéves vándorkiállításnak az egri a negyvenedik helyszíne.