Műemlékem van – Mit tegyek, mit tehetek?

Műemlékem van – Mit tegyek, mit tehetek? címmel rendeztek kulturális örökségvédelmi konferenciát egyházi és világi elöljáróknak a Szent János Házban. A program célja erősíteni a történelmi egyházak és a Műemlékvédelmi Hivatal együttműködését az egyházi műemlékek megőrzésében, felújításában, a felhasználási lehetőségeik felderítésében.

A magyarországi műemlékek közel egyharmada a történelmi egyházak tulajdonában van, ezért tartja fontosnak a Műemlékvédelmi Hivatal, hogy e kulturális értékekkel kapcsolatban stratégiai partneri viszonyt alakítson ki a tulajdonosokkal. A hivatal évek óta szervez továbbképzéseket világi és egyházi személyek részére ebben a témakörben, hogy lehetőséget adjon az eddig ki nem mondott problémák és kérdések nyilvánosságra kerülésére, mert mint mondják ezek az megbeszélések viszik előrébb az ügyet.
A konferencián szakemberek számoltak be az Észak-magyarországi régió és Eger kulturális örökségvédelmének aktualitásairól, illetve szó esett a város műemlékeinek helyreállításáról és karbantartásáról, valamint az egyik időszerű helyi projektről, az Érseki Palota felújításáról. A műemlék épületben kulturális-, turisztikai és látogatóközpontot akarnak létrehozni.
A kormány mostanra nevesítette a pályázatot, megkapták a szükséges engedélyeket a Műemlékvédelmi Hivataltól is, a szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel néhány hónapon belül írják alá, ezt követően pedig 24 hónap alatt kell megvalósítani terveket.