Macik, baglyok és boszorkányok a Múzeumok Éjszakáján

Ez az éjszaka más, mint a többi – ezzel a szlogennel hirdeti a Dobó István Múzeum a Múzeumok Éjszakáját. A megye intézményeinek közös sajtótájékoztatóján kiderült: szombat éjszaka ismét nyitva áll a közönség előtt a megyeháza, a sportmúzeum, a könyvtár, a levéltár, a vármúzeum és a gyöngyösi Mátra Múzeum. Nem csak nyitva tartanak az év egyik legrövidebb éjszakáján, hanem programokat is kínálnak.

Macik, baglyok, boszorkányok és ítélkezés – minden helyszínen valami más köré szerveznek programokat a Múzeumok Éjszakáján. A megye évek óta megrendezi ezt a programot – mondta Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke. Többen rácsodálkoznak ilyenkor azokra az értékekre, amely mellett hétköznap elmennek. A Múzeumok Éjszakáján nyitva lesz a megyeháza, annak történeti, művészeti értékei mellett egy – a levéltár által rendezett – kamarakiállítás is látható majd. Dr. Nemes Lajos, a levéltár igazgatója kiemelte, hogy ezen az estén a levéltár is látogatható, még a raktárba is be lehet menni. A megyeháza dísztermében a 17.-18. századi ítélkezésről tartanak előadást, különös bűnökről, bűnesetekről és büntetésekről hallhatnak az érdeklődők. Eljátszanak egy boszorkánypert is. A levéltár munkatársa, dr. Csiffáry Gergely pedig a várban tart előadást Bornemissza Gergely életéről. A sportmúzeum már második alkalommal lesz nyitva ezen az éjszakán, látogatható a kibővített múzeum.
Gyöngyösön, a Mátra Múzeumban az éjjeli baglyok köré szerveznek programot, lesz előadás, madárpreparálás, a bagolyfigura-gyűjtők állítanak ki.
A könyvtár programjait Tőzsér Istvánné igazgató mutatta be, náluk délután 4-től éjfélig ingyenesen lehet beiratkozni a könyvtárba, látható lesz a háború előtti Egert ábrázoló digitális fotógyűjtemény, egy fametsző kiállítása, lesz népzenei koncert. A könyvtár épülete is bejárható lesz egy vezetővel, ugyanígy mutatják be a közigazgatási könyvtárt.
A vár programjai az Agria Parkban kezdődnek a dohánygyár története című kiállítás megtekintésével, majd 5 órától a Babszem Jankó Gyermekszínház előadását nézhetik meg a kicsik.
A várban fáklyával indulnak a csoportok a kazamatába, lesz fáklyás felvonulás, máglya, tűzijáték. A Dobó István Vármúzeum éjszakai vendégei idén macik lesznek, a rákóczifalvi Macimúzeum lakói. Kiállítják az egriek által adományozott macikat is. A programok a játékkiállítás köré szerveződnek, lesz babarestaurálás, a játékkiállítást is megnézhetik a látogatók. A Dobó-bástya teraszán a Heves megye legjobb bora verseny legjobbjait lehet kóstolni. Ezen az estén a várudvaron néptáncegyüttesek lépnek fel. Mind az egri vár, mind a gyöngyösi Mátra Múzeum csatlakozott a II. Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztiválhoz.
Dr. Veres Gábor, a Heves Megyei Múzeumi szervezet igazgatója elmondta: a vár volt az első vidéki helyszín, ahol megrendezték a Múzeumok Éjszakáját; általában 4-8000 ember vesz részt ilyenkor a várbeli programokon. Idén gyűjtenek is a múzeumokban az árvízkárosultaknak, az árvíz sújtotta településeken élő gyerekek pedig ingyen nézhetik a gyöngyösi és az egri múzeumot is.