Színházi évadzáró

Az idén is szorított költségvetési helyzethez képest a következő évadban lehet, hogy még nehezebb gazdasági körülmények között lesz a Gárdonyi Géza Színház, 30 millió forinttal csökken az állami támogatás – hangzott el az évadzáró társulati ülésen. A fenntartó megyei és városi önkormányzatok vezetői továbbra is a lehetőségeikhez képest legtöbb támogatást ígérték a színháznak.

Az idei évadban 70 ezer néző látott 280 előadást a színházban, bár a gazdasági helyzet továbbra is nehéz, ez nem ment a művészi színvonal rovására – hangsúlyozta Csizmadia Tibor. Az igazgató-főrendező a Quartett Fesztivál és a Monodráma Fesztivál sikerét emelte ki, illetve hangsúlyozta a színház vendégszerepléseinek fontosságát, a Pécsi Országos Színházi Találkozón történő részvételt, amelyen két előadást is meghívtak Egerből.
A fenntartó nevében Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, az országban jól cseng a színház neve, a megyei önkormányzat kiemelten foglakozik az intézménnyel.
A másik fenntartó, az egri önkormányzat vezetője, Habis László polgármester, kiemelte, az állami elvonások miatt helyi stratégiát próbáltak kidolgozni és érvényesíteni a színház működése érdekében, amelyet az új előadó-művészeti törvény még nehezebbé tehet, azt újra kellene gondolni.
Az évadzáró társulati ülésen átadták a legjobb művészeknek járó közönségdíjakat. A nézők idén Mészáros Sára és Ötvös András színészeknek és Szegvári Menyhértnek szavazták meg az elismerést.
A társulat Ötvös Andrást és műszaki dolgozóként Danyi Ignác díszítőt választotta az évad legjobbjának.
Örökös tag lett Saárossy Kinga, Szegvári Menyhért és posztumusz a tavaly elhunyt Beksi Balázs színpadmester.