Szakszervezeti elvárások

A megyei vezetőkkel vitatta meg az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége azokat az elvárásokat, amelyeket az új kormánnyal szemben támasztanak. Ezek között elsőként szerepel, hogy mielőbb megkezdődjenek a tárgyalások a kormány és a munkavállakók képviselői között, megfogalmazva, hogy mi várható a gazdaságban, melyek a legfontosabb teendők.

Az első negyedévben meghaladta a 11,8 százalékot a munkanélküliség növekedése a tizenhat évvel ezelőtti arányt, nő a munkavállalók létbizonytalansága, ezért minél hamarabb tárgyalni kell az új kormánnyal, a munkáltatókkal – hangsúlyozta dr. Borsik János, az ASZSZ elnöke az egri fórumon.
Mint mondta, a legfontosabb a nyugdíjrendszert érintő korengedmény és korkedvezmény kérdése, amelyeknek december 31-én lejár a hatálya.
Ezen kívül a minimálbér lehetséges megadóztatását, a magánnyugdíjpénztárak államosítását, az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését és a bürokrácia leépítését kell elsősorban megtárgyalni – mondta Borsik.
Az első negyedévben az ipari szférában és a közüzemek tekintetében mérsékelt volt a leépítés, a közszférában, ha nem is volt számottevő az elbocsátás, komoly reálbércsökkenés volt az első negyedévben.
A szakszervezet azt igényli, hamarosan nyilatkozzon az új kormány érdekegyeztetés folytatásáról.