Ötmilliárd turisztikai fejlesztésekre

Három turisztikai célú pályázatot mutattak be a Heves Megyei Területfejlesztési Tanács ülésén. A kért támogatás több mint 5 milliárd forint. A vár és az érseki palota  pályázata még a második forduló előtt áll, a Tisza-tavi Ökocentrum fejlesztéséhez viszont már nyáron hozzálátnak.

1,9 milliárdos támogatást hagytak jóvá a Tisza-tavi Ökocentrum turisztikai attrakcióinak fejlesztésére. 2600 négyzetméteres épületkomplexumot emelnek, és itt lesz Európa legnagyobb édesvízi akváriuma. A Bornemissza János polgármester úgy látja: csaknem duplájára emelkedhet majd a látogatószám. A munkát augusztusban kezdik el.
Ficzek László, az érsekség irodavezetője szerint azzal, hogy az érseki palota főépületét megnyitják, kiállítóhelyeket, kávézót, cukrászdát, vinotékát alakítanak ki, a palota bekapcsolódik Eger vérkeringésébe. Rendezik a díszkertet is, amely így alkalmassá válik szabadtéri kulturális rendezvények megtartására. A kulturális, turisztikai és látogatóközpont kialakítására csaknem egymilliárd forintot nyert az Érseki Vagyonkezelő Központ.
Az egri vár attrakciófejlesztésétől is látogatószám-növekedést várnak, a vidéki múzeumok közül ma is a Dobó István Vármúzeum a leglátogatottabb.
A provizori pincében az ostrom 38 napját bemutató kiállítás nyílik, az egykori dézsmapincében a borkultúrát mutatják majd be interaktív módon. Sétautat építenek, amely a belvárosból az északi kapuhoz vezet majd. Kiépítik a közvilágítást, várszínpadot állítanak fel, így lehetőség nyílik több rendezvény megtartására.  Ismét üzemel majd a Törökkert vendéglő.  A vár fejlesztéséhez 1,5 milliárd forint támogatást kértek.
A vár és az érseki palota pályázata még a második forduló előtt áll.