Nevet kaptak a szalóki kutak

A Vendel és a Mária nevet kapta az a két egerszalóki kút, amelyek vize a fürdőt táplálja. A kutaknak eddig is volt úgynevezett szakmai nevük, az egyiket például D42-nek hívták, de azt a vendégek nem tudták megjegyezni, s a reklámokban is jobban hangzik majd az új név – mondta Tőgyi Gábor, Egerszalók polgármestere.

1961-ben olajat keresve fúrták az első kutat. Olaj helyett viszont 70 fokos víz tört fel. Az olajbányászok nem örültek, az egerszalókiak viszont igen: használták és megkedvelték a vizet – mondta a névadó ünnepségen Tőgyi Gábor Egerszalók polgármestere. Később, 1987-ben az önkormányzat fúratott még egy kutat, hogy megbizonyosodjanak arról: van elég gyógyhatású víz. 1992-ben hivatalosan is gyógyhatásúvá nyilvánították a szalóki vizet, 1998-ban pedig Egerrel közös beruházásba kezdtek, amelybe magántőkét is bevontak.
A két kútnak most nevet adtak. A régebbi, a sódombot létrehozó kút a Vendel, az újabb kút, amelyből a gyógyhatású víz fakad, a Mária nevet kapta.
Az egerszalóki plébános Szent Vendel és Mária védnökségét kérte a kutakra. Azt kérte: a kutak vize soha el ne apadjon, hozzanak gyógyulást, s akik a Mária-kúthoz zarándokolnak, azok reményei teljesüljenek be.