Hiteles és korszerű – átadták a felújított Buttler-házat

A belváros rekonstrukciójához is hozzájárultak a Buttler-ház felújításával – mondta Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke az átadáson. Az épületbe költözik a közlekedési hatóság, az Európai Információs Pont, a földszinten kiállítótermet alakítottak ki.

A megyei önkormányzat 417 millió forintot fizetett az előző tulajdonosnak; az összeg az ingatlan vételára mellett a teljes felújítási költséget is tartalmazta.Ez az épület egy seb volt Eger szívében, mára ez a seb begyógyult – mondta Papp István a kivitelezést végző cég vezetője. Nem volt könnyű feladat ennek a műemléképületnek a felújítása: ötvözni kellett a korszerűséget a hitelességgel. A kivitelező és a megyei önkormányzat is úgy látja: ez sikerült.
A megyei önkormányzat azért vásárolta meg a Buttler-házat, mert funkcióval tudja megtölteni. Sós Tamás szerint a megye ezzel a beruházással is bizonyította: gondos gazdaként gyarapítja az intézményhálózatát.
Az épület falait az 1600-as években emelték, többször átépítették, mai alakját az 1700-as években nyerte el. Itt működik majd a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az Európai Információs Pont, a földszinten kiállítótermet alakítottak ki. Vasárnap délelőtt 10-től a megye megrendezi a Buttler-ház napját, erre a nyílt napra várják az érdeklődőket.