Vidékvédelmi program a kistelepülések érdekében

Polgármestereknek szervezett fórumot a Magyarok Szövetsége. A települések vezetőit arról tájékoztatták, hogy az elvonások mellett hogyan lehet biztosítani az ellátását, a szolgáltatásokat. Hasonló rendezvényt minden megyében tartanak, összegzést készítenek, tapasztalataikat és javaslataikat átadják a kormánynak.

A Magyarok Szövetsége a kistérségek érdekében meghirdette Vidékfejlesztési Programját. Céljuk, hogy megállítsák a kistelepülések tönkretételét, hogy a kiszolgáltatott helyzetet megszüntessék – hangzott el azon a fórumon, melyre polgármestereket hívtak meg. Kunszentmárton polgármestere szerint náluk nincs olyan terület, ahol ne lenne probléma: csökkent az oktatásra fordítható összeg, a szakképzésre és az egészségügyi ellátására is kevesebb jut. Helyi adó náluk nincs és azt sem tervezik, hogy működési hitelt vesznek fel, más kölcsönben gondolkodnak. A polgármester számítása szerint az elmúlt nyolc év alatt egy évnyi támogatást vontak el a településektől.
A Magyarok Szövetsége megalakítja a Polgármesterek klubját, úgy gondolják, ha összefognak lesz eredménye kérésüknek és kapnak állami segítséget az önkormányzatok.