Megáldották az újbort

Idén nagyon jó minőségű szőlő termett, az elmúlt 40 évben nem volt ilyen jó évjárat – mondta Varsányi Lajos, a hegyközségi tanács elnöke a borszentelésen. Reméli, hogy a piac is honorálja majd a minőséget.

Szent János apostol ünnepe nem csak a főegyházmegyéé, hanem az egri boros gazdáké is – mondta dr. Ternyák Csaba érsek a Bazilikában tartott borszentelésen. Isten egészen különös adományának nevezte a szőlőt és az a tudást, amely segítségével a szőlőből bort képes készíteni az ember. Összefogva, egymást segítve tudunk előrejutni – mondta az érsek – ez érvényes az egyház életére, a polgári életre és a boros gazdákra is. Áldást kért a borokra és azokra, akik Szent János tiszteletére a megáldott borokból isznak.
A szentmise után a résztvevők átvonultak a Líceumba.
Varsányi Lajos, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke ellentmondásosnak nevezte az idei szüretet. A szőlészek és borászok egyik szeme sír – a szőlő és bor ára miatt. A másik szeme viszont nevet – mondta Varsányi-, hiszen az elmúlt 40 évben nem volt ilyen jó évjárat. A boron nem kellett javítani, a szőlő cukorfoka a vártnál is magasabb volt. Bíznak benne, hogy ez a jó minőség a borokban is megmutatkozik majd, s remélik, hogy a piacon megfelelő áron talál majd gazdát az idei bor.
Varsányi Lajos bejelentette azt is, hány mázsa szőlőt szüreteltek idén a borvidéken. Védett eredetű debrői hárslevelűből 15 783 mázsa, egri bikavérből 148 998 mázsa, egri bikavér superiorből 31055 mázsa termett.
A 15. borszentelésen megköszönték a hegyközségekben dolgozók munkáját, külön köszöntötték a legeredményesebb borbírát és Lőrincz Györgyöt, aki idén elnyerte az Év Bortermelője címet. Varsányi szerint ez a cím azért is fontos, mert hitet adott a borvidéknek, visszaadta az önbecsülését.
Ez az elismerés az egész borvidéknek szólt – hangsúlyozta Lőrincz György – minden borásznak és szőlőtermelőnek.