Hogyan választ Európa

Az Európai Uniós tagállamok választási rendszerének sajátosságairól, azok különbözőségeiről rendezett konferenciát az Európai Információs Pont. Mint elhangzott, Magyarországnak jelentős lemaradása van, elsősorban az elektronikus voksolás megteremtésében.

Az egyes nemzeti választási rendszerek nagyban különböznek Európában, az unió huszonhét tagállama más és más gyakorlatot folytat. Van ahol a listás rendszer, van ahol a hagyományosabb egyéni választókerületi többség számít. A rendszerváltás után egyre több Kelet-európai állam a vegyes választási rendszert vezette be.
A konferencián a választások technológiai kérdési is felmerültek, egyre nagyobb teret kap ugyanis az elektronikus voksolás, Belgiumban vagy Nagy-Britanniában például az interneten keresztül, sőt sms-ben is lehet szavazni. Mint elhangzott hazánk e tekintetben megrekedt a fejlődés folyamatában, illetve a magyar politikai kultúrának is fejlődnie kell, hogy a kampányidőszak ne csupán gyalázkodást jelentsen, illetve legyen súlya az egyes választási ígéreteknek, azok betartásának.