Hiányolta az egyházat a Jobbik a kettős kereszt felállításáról

A karácsony, az advent valódi értelme nem a vásárlás – erre kívánja felhívni a figyelmet az a kettős kereszt, amelyet vasárnap állított fel a Jobbik a Dobó téren. Sneider Tamás, a párt alelnöke a szolidaritásról beszélt: segíteni kell azokon, akiket a hatalom mélyre taszított.

Tavaly tiltották, idén tűrik, jövőre támogatni fogják – kezdte az ünnepséget Bognár Ignác, a Jobbik egri vezetője. Az elmúlt évben féléves hercehurcát álltak ki a kereszt állítása miatt, most gyorsan ment az egyeztetés – mondta az elnök. Szerinte most is az az üzenete a keresztnek, mint volt: a karácsony nem a vásárlásról szól, hanem a szeretetről. Hittel vagy hitel – ez volt a mostani keresztállítás vezérgondolata.
Bognár Ignác szerint meglepő, hogy az egyház nem támogatja a rendezvényüket, pedig a hitet a kereszténydemokratáknál is jobban felvállalják.
Patkós Attila is úgy vélte: az egyház még nem érzi, hogy meg kellene áldania a kettős keresztet, ezért Isten áldását kérte. A magyar kereszttel, az apostoli kereszttel Isten második kiválasztott népét, a magyarságot tüntette ki – mondta. Nem érti, miért tartják a kettős keresztet sokan politikai elhajlásnak.
Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke szerint minden, a Jobbik által szervezett keresztállításon megjelent az egyház, csak Egerben nem. Bízik benne, hogy jövőre ez is megváltozik.. S abban is, hogy az emberek megértik az üzenetet: a szolidaritást jelképezi a kereszt.
Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye elnöke diszkriminációnak nevezte, hogy a rendőrség megfigyeli a rendezvényüket.
A kettős kereszt vízkeresztig áll a Dobó téren.