Jól gazdálkodott Heves megye

A megyei önkormányzat gazdálkodását jónak és eredményesnek ítélte az Állami Számvevőszék. Az erről szóló jelentést ünnepélyes keretek között Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Benkár József főjegyző vette át.

A megyei önkormányzat gazdálkodását jónak ítélte az Állami Számvevőszék. Bár nőtt az adósságállomány a 2007-es 3 milliárdos kötvénykibocsátást követően, de az ebből származó forrásokat nem költötték el, hanem egy részét, 2,4 milliárdot pénzeszközként a fizetőképesség javítására megtartották – mondta az ÁSZ-vizsgálat eredményét ismertetve dr. Sepsey Tamás, az ÁSZ Önkormányzati és Területi Ellenőrzési Igazgatóságának főigazgató-helyettese. A három évvel ezelőtti vizsgálat a gazdálkodás szabályszerűségét ellenőrizte, míg most a véleményezés és a minősítés volt a fő szempont.
Mint elhangzott, ma már a fejlesztések egyetlen forrását az uniós pályázatokon való részvétel jelenti. Ebből több mint 1 milliárdot sikerült eddig lehívni. A kötvénykibocsátásból le nem kötött 600 millió forintot általában önerőként használták fel különböző uniós pályázatokhoz, így a gyöngyösi Orczy-kert, vagy az egri Török fürdő rekonstrukciójához.
Az állami számvevőszék Heves megyéről szóló jelentése nyilvános, elérhető az ÁSZ (www.asz.hu) és a megyei önkormányzat (www.hevesmegye.hu) honlapján is.