Várják a gyógyszertárak az oltóanyagot

Egerben még egy gyógyszertárban sem lehet kapni a H1N1 elleni oltóanyagot, a megyében négy patika forgalmazza. Ígéretet kaptak, hogy a vakcina néhány napon belül megérkezik és lesz belőle elegendő mennyiség. Az oltással kapcsolatban megjelenő eltérő hírek miatt nagy a bizonytalanság.

A patikákban kapható az influenza elleni szezonális oltóanyag. Ami még nem érkezett meg, az a H1N1 elleni vakcina. Heves megyében négy gyógyszertárban lehet kapni az oltóanyagot, az ígéret szerint néhány napon belül az egri patikákban is ki lehet majd váltani.
Többen úgy gondolják, hogy akkor lesznek igazán védettek, ha a szezonális és az új vírus elleni vakcinát is beadatják maguknak. Az oltás utáni második hét végére ellenállóvá válik a szervezet. A háziorvosok megkapták az oltóanyagot, alanyi jogon adják be azoknak, akik valamilyen krónikus megbetegedésben szenvednek és ezért veszélyeztetettek. A támogatottak köre folyamatosan bővül, a döntésekről a háziorvosokat körlevélben értesítik. Az új influenza és az oltóanyag körüli eltérő hírek miatt nagy a bizonytalanság – nem csak a lakosság, hanem az orvosok körében is.