Önkormányzati fórum

Egri állomására érkezett a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének országjárása. Az ülésen a megyei településvezetők az aktuális önkormányzati ügyekről, többek között a járási közigazgatási rendszerről, a takarékszövetkezeti integrációról, továbbá a közfoglalkoztatásról hallhattak előadást.

Az 1989-ben alapított TÖOSZ az önkormányzatok legerősebb érdekérvényesítő, érdekképviseleti szerve. Jelenleg 1600 települési önkormányzat a tagja, minden megyében tagozattal rendelkezik. A szövetség vezetése fontosnak tartja, hogy tagjainak lehetőséget biztosítson véleményük kifejtésére, észrevételeik megfogalmazására, ezért szervez fórumokat országszerte. Az egri tanácskozáson Horváth László kormánymegbízott az elmúlt két évben a közigazgatásban véghezvitt változásokról, ennek eredményeiről beszélt. Értékelése szerint az átalakítás sikeres volt, hiszen közelebb került az állam az emberekhez, egyszerűsödött az ügyintézés, megnőtt az ügyfélszolgálati idő. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke problémaként említette, hogy a községek és városok hatásköre és ellátási felelőssége számtalan területen azonos, miközben a finanszírozásuk jelentősen eltér. Megoldandó feladat a hivatali létszám korrekciója, a gyermekétkeztetés , a bejáró tanulók utáni költségek rendezése, valamint a szociális ellátások kérdésköre. Hozzátette: az országban majdnem 2000 önkormányzat nem tudja ellátni kötelező feladatait, ezeknek a településeknek a kormány mintegy 42 milliárdos keretet biztosít a költségvetésből.
A fórumon a résztvevők a hulladékgazdálkodással kapcsolatos önkormányzati feladatokról, az idén januárban életbe lépett új hulladéktörvény rendelkezéseiről is tájékoztatást kaptak. Az önkormányzatoknak eddigi közszolgáltatási szerződéseiket június 30-ig kell felülvizsgálniuk.
A települési polgármesterek és járási hivatalvezetők előadást hallhattak az új önkormányzati törvényből adódó teendőkről, a közfoglalkoztatásról, valamint az internetes ingatlanhirdetésekről is.