Telekessy volt az egyetlen kuruc főpap

Beszélő házak a Széchenyi utcában – ez volt a címe az e heti Egri sétának. Dr. Szecskó Károly történész Rákócziról , Telekessy püspökről, Mikes Kelemenről mesélt. A főutcáról, a híres lakókról, vendégekről ez már a harmadik Egri séta volt.

Az egri sétálóutcát Hosszú utcának nevezték valamikor, egyházi személyek, értelmiségiek, rác kereskedők lakták – erről már egy korábbi sétán mesélt dr. Szecskó Károly. Most az egykori 3-as iskolától indult a séta, ez valamikor a 20-as években épült, hogy legyen hol tanulniuk a hóstyai gyerekeknek – mondta most a történész. Egykor a Szent Orsolya rend tartotta fenn az iskolát. A Ráckapu tér a rácokról, a szerb-görög lakosokról kapta a nevét. Az iskola falán egy tábla, amely Rákóczi Ferenc egri bevonulásának állít emléket. A fejedelem 1705. február végén járt Egerben, az egyetlen kuruc főpappal, Telekessyvel találkozott.
Ez volt az első hazai hírlap, Agria keltezéssel jelent meg 1705. május 30-án. A történész mesélt még Mikes Kelemenről, aki apródként járt itt, valamint többek között Kolacskovszky Lajosról, Hevesi Sándorról. A következő Egri séta a Történeti Tárházba vezet, ott Rákóczi zászlaját mutatja be Tóth Sándor.