Kullancsok

Az év során két különösen veszélyes periódusra kell felkészülnünk a kullancsokkal kapcsolatban: az első a tavaszi, a második pedig őszi időszak. A legtöbben akkor találkoznak ezekkel a vérszívókkal, amikor erdőben túráznak, éppen ezért fontos a megelőzés.

A szokatlanul enyhe tél után sok a kullancs. Az erdőben túrázók viszont megfelelő öltözékkel és riasztó szerekkel távol tarthatják maguktól ezeket a vérszívókat. Az erdei iskolában ez is „tananyag”. A Tarnamérai Általános Iskola diákjai például rögtön a tanösvény elején találtak két vörös potrohú kullancsot.
Ma Magyarországon több mint két tucat kullancsfaj van, ebből ez az egyik. A legtöbb kullancs emberi kórokozókat nem hordoz. Ha a kullancs mégis fertőzött, akkor is kicsi az esélye annak, hogy a kórokozók már a vérszívás kezdeti szakaszában a sebbe jussanak. Ezért fontos a megelőzés.
A tapasztalatok szerint a felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontba érkező erdei iskolások erre fel vannak készülve, tudnak róla, de az órákat tartó Novák Richárd erre külön is felhívja a figyelmet.
Az úgynevezett népi praktikákat – mint például magát a kullancsot bekenni valamilyen kenőccsel – nem érdemes alkalmazni. A lényeg, hogy minél gyorsabban el kell távolítani, ha találunk egyet magunkban. Erdei túrák, de akár az Érsekkertben, más parkokban eltöltött néhány óra után is érdemes átnézni magunkat, vagy a gyerekeket.