Cél: a biztonságos közlekedés

„Biztonságosan közlekedni egy életúton”címmel országjáró közlekedésbiztonsági és oktató programot szervezett a Magyar Autóklub. Egerben keddtől vasárnapig várják a jelentkezőket, hogy megismerkedjenek a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel. Kipróbálhatják többek között a borulásszimulátort és „részegszemüveget” is.

Keddtől vasárnapig várja az egyik Rákóczi úti hipermarket parkolójában a Magyar Autóklub a diákokat és felnőtteket egy közlekedésbiztonsági oktató programra. A szervezők elméleti és gyakorlati oktatásukkal szeretnék elérni azt, hogy csökkenjen a balesetek száma. Sokan nem tudják, hogy átlagos körülmények között mekkora a féktáv, vagy hogyan kell csúszós úton vezetni. Koltai Ottó, a Magyar Autóklub Észak-magyarországi Regionális Szervezetének elnöke úgy véli: a közlekedésre nevelés nem kap elég hangsúlyt az oktatásban.
Az egyik ponton a diák a vezető melletti ülésen ül, és a piros lámpa jelzésekor ő maga fékezi le az autót. A jármű féktávolság határára egy szivacsbábut raktak, mely a lelépő gyalogost jelképezi.
A szervezők gondoltak a kerékpárosokra is: „Ki a mester két keréken?” elnevezéssel ügyességi „kerékpáros rutinpályát” alakítottak ki. Ki lehetett próbálni a részegszemüveget is, melynek használata az illuminált állapotot szimulálja.
Sokan ültek be a borulásszimulátorba, hogy átéljék, milyen az, ha a gépjármű felborul.
A Magyar Autóklub 2006-ban indította útjára speciális oktató kamionját, azóta többezer tanuló vett részt a programban. Az egri állomáson minden nap négy csoportot várnak, de bejelentkezés nélkül is ki lehet próbálni az élményeket diákoknak és szülőknek egyaránt.