Emlékezés a hősökre

A Magyar Királyi Dobó István 14. honvéd gyalogezred Don-kanyart megjárt hőseire emlékeztek a Történelmi Vitézi Rend tagjai. A hősök tiszteletére állított emléktáblánál koszorút helyeztek el a rend képviselői.

„az ezred minden tagja nevében ünnepélyesen ígérem, hogy dicső őseinkhez méltóan, bátran és hősiesen fogunk harcolni és Eger város falai közé győztesen, dicsőségesen fogunk visszatérni.” -idézte Vitéz Mike József ezredesnek, a 14-esek parancsnokának esküszövegét Juhász Szabolcs, a Történelmi Vitézi Rend tagja azon a megemlékezésen, melyet a 14. honvéd gyalogezred katonái tiszteletére szerveztek. A Don-kanyart megjárt hősök emlékére és az 1943. január 12-ei doni áttörés 71. évfordulójára koszorút helyeztek el a rend tagjai a Szent Hedvig Kollégium falán található emléktáblán.
A 14. honvéd gyalogezred katonái 1942. június 20-án a Dobó térről indultak el a Don-kanyarba.A doni hadművelet teljes személyi állománya 4300 fő volt, közülük 1933-an sérültek vagy haltak meg.

A hősi halottakra, a II. világháború egri áldozataira Egerben, a felnémeti egyházközség szervezésében is megemlékeztek. A vasárnapi emlékmisén fejet hajtott a hősök előtt a város vezetése, valamint részt vett az emlékezésben a Vitézi Rend és a Szent György Lovagrend is. A II. világháború felnémeti áldozatainak saját emlékműve is van, a megemlékezés itt zárult áldással és imával.