A megbékélés napja

A törökök 1687-es elvonulására emlékezett több civil szervezet. A keresztény hadak december 17-én szabadították fel Egert a 91 éves török uralom alól. Délután az általános iskolásoknak szerveztek helytörténeti vetélkedőt, óriásplakátot festettek a középiskolások, este pedig a Kis Dobó téren tartottak örömünnepet.

Hálaadó misével kezdődött az egriek téli örömünnepe. 1687-ben is istentiszteleten adtak hálát az egriek azért, hogy 91 év után kivonultak a törökök a városból. Az Egyesület Eger Idegenforgalmáért és az Egri Vitézlő Oskola már öt éve szervez december 17-ére emlékünnepet. Egy II. világháború előtti hagyományt elevenítettek föl.
A mise után az Egri Vitézlő Oskola vezetésével felvonulást tartottak a belvárosban. Badacsonyiné Bohus Gabriella úgy fogalmazott: ez az esemény, a török kivonulása megérdemli, hogy hálaadással, koccintással, az emberek egymásra találásával megemlékezzenek róla. Mandák Attila, az Egri Lokálpatrióta Egylet egyik alapítója azt mondta: 1687-ben a vár visszafoglalása nem törölte el a múltat, de új utat nyitott Eger előtt. A város újjászervezhette önmagát.
A várat hosszú blokád és kiéheztetés után tudták visszafoglalni, négyezer török katona és civil vonult el a városból 300 szekérrel Temesvár felé – mondta Berecz Mátyás, a vármúzeum igazgatója. A törökök vagyonukat megtartva mehettek el. A két vezér lovagias egyezményt kötött, kölcsönösen megajándékozták egymást, közel négyszáz török maradt itt.
Csillag Tamás, az Egri Históriás Nonprofit Kft. ügyvezetője azt emelte ki: a törökök békével távoztak innen.
A Kis Dobó téren a Szelindek zenekar játszott. Hótaposós, forralt boros téli örömünnepet hirdettek a szervezők. A hó elmaradt.