Magyar Tudomány Ünnepe

A Magyar Tudomány Ünnepéről a Magyar Tudományos Akadémia hivatalosan 2003 óta emlékezik meg, mindig november elején. 1825. november 3-án tartotta híres beszédét gróf Széchenyi István, aki birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság megalapítására. Az egy hónapos eseménysorozathoz országosan több intézmény, így Egerben az Eszterházy Károly Főiskola is csatlakozott.

Egerben a Főiskolán, dr. Pap József tudományos rektorhelyettes Széchenyi 1825. november 3-án, az országgyűlésen elhangzott szavaival nyitotta meg a Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozatát.
A hagyományosan egy központi gondolat köré szerveződő eseményfolyam idén „Velünk élő tudomány” címmel a tudományos felfedezéseken alapuló célzott kutatások közvetlen és közvetett társadalmi jelentőségére hívja fel a figyelmet. Mint elhangzott, ehhez kapcsolódóan november 4-től 30-ig 25 programot szerveznek a különböző tanszékek és karok , illetve a Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum. A megnyitó eseményen a könyvtár névadójára, az Egri Érseki Csillagvizsgáló vezetőjére, a Magyar Tudós Társaság, vagyis az MTA tagjára, a 230 éve született Tittel Pálra emlékezett Czeglédi László, a könyvtár és médiacentrum igazgatója. A Főiskola Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó programjairól külön honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.