Gárdonyi Irodalmi Fesztivál

Kiállítások, koncertek, filmvetítés, felolvasások és még számtalan program négy nap alatt az I. Gárdonyi Géza Irodalmi Fesztiválon. Nemcsak Gárdonyit, az életművét, hanem az olvasást, a magyar irodalmat is népszerűsítette a fesztivál.

Gyermekszínpadi előadások, irodalmi vártúra, vitézi próba és kreatív foglalkozások – ezzel kezdődött múlt héten az I. Gárdonyi Géza Irodalmi Fesztivál. Az első napon nyílt meg az Arcon formált világkép című időszaki kiállítás, amely Hatvany Lajost mutatja be, halálának 50. évfordulójára készült.
Felavatták a Gárdonyi kuckót is, itt játékokkal teszik kézzelfoghatóvá Gárdonyit, az életmű legfontosabb üzeneteit.
A fesztiválon kétnapos tanácskozást tartottak az irodalmi emlékházak képviselői, ehhez kapcsolódva kiállítás is nyílt a Zsinagóga Galériában. Szombat délelőtt a novellista Gárdonyit egriek mutatták be egymásnak. Kedvenc novelláikból olvastak föl részleteket. Bródy Sándor, aki hosszú időn keresztül volt Gárdonyi barátja, szintén 150 éve született. Rá a Születtem Egerben, amire büszke vagyok című kiállítással emlékeztek. a könyvtárban.Több gyerekkoncert is volt, óriási sikert aratott az Alma együttes.Dés László koncertjén jazz improvizációk hangzottak el Gárdonyi műveire. A négy nap alatt a városban bárhol találkozhattunk portyázó törökökkel vagy várvédő egriekkel. A fesztivál két utolsó napján idén is újrajátszották az ostromot.