Augusztusban Gárdonyi irodalmi fesztivál

A város több helyszínén, sokféle programmal készülnek a Gárdonyi irodalmi fesztiválra. Előtte még, augusztus 2–án Gárdonyi Géza születésnapjáról is megemlékeznek. Ekkor mutatják be az Egri csillagok török fordítását és a Gárdonyi-emlékérmet.

Augustus 8. és 11. között a Gárdonyi-emlékév tiszteletére irodalmi fesztivált rendeznek a városban, több helyszínen. Minden nap lesz játszóház, irodalmi vártúra, Gergők és Vicuskák – vitézi próba gyerekeknek, kreatív foglalkozás, történelmi játszóház Szent László vitézeivel, meg lehet kóstolni a Gárdonyi bort. Első nap fellép többek között Gryllus Vilmos és az Ethnofil. Tudományos ismeretterjesztő előadásokat tartanak a szakemberek a magyarországi irodalmi emlékházakról. 9-én koncertet ad az Alma zenekar, a megnyitó után jön az ostrom és a finálé a várban. Felolvasó színházak, filmvetítések, könyvbemutatók, szerkesztett irodalmi műsorok, gyermekprogramok, irodalmi kiállítások, könnyűzenei és komolyzenei koncertek népszerűsítik majd a magyar irodalmat. A várban gyerekeknek koncertezik majd Szalóki Ági, Balassitól Weöresig tánc-zenéket ad elő a Sebő együttes. A Gárdonyi-házban egyik nap Szalainé Király Júlia tart előadást Gárdonyiról és a szerelemről, a többi napon irodalmi műsor, állatmesék, felolvasó délután, versműhely várja az érdeklődőket. A bevásárlóközpontban irodalmi kávéházat tartanak, lesz mesematiné, bábszínház, szóba kerül Gárdonyi titkosírása.
A könyvtárt, a Zsinagóga Galériát, a Felsővárost és az Érsekkertet is bekapcsolják a programba. Az egri cukrászdákban Gárdonyi kedvenc süteményei kóstolhatók majd, az éttermekben a kedvenc ételei. A Gárdonyi bor már korábban megszületett. Az Egerben élőket, illetve a városba látogatókat „toborzó” akciókkal igyekeznek a programok részeseivé tenni.