Nyisd ki a világot!

Nem mindennapi projektnyitót tartott a megyei könyvtár. Három megyére kiterjedő, Nyisd ki a világot! régiós programsorozat indult egy éjszakai könyvtári akadálytúrával. A másfél évig tartó programra az uniótól és a magyar államtól közel 47 millió forint támogatást nyertek. A résztvevő diákok éjszaka nemcsak beszélgettek, skypoltak, moziztak, hanem a könyvtárban is vacsoráztak, éjszaka pedig hálózsákban a könyvespolcok között aludtak.

Negyvenöt általános és középiskolás diák költözött be egy éjszakára a megyei könyvtárba. A Nyisd ki a világot! régiós program megnyitóját egyszerre tartották két könyvtárban: a salgótarjániban és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban. Mindkét helyen a Book Night volt a nyitóprogram.
A gyerekek első beszélgetőtársa Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok volt. Kiderült: ő is járt könyvtárba, Asimovot és Rejtőt kedvelte.
A Nyisd ki a világot! az oktatást is támogatni kívánja – elsősorban az olvasáskultúra fejlesztésével. A másik célcsoport a leszakadó térségek felnőtt népessége. Nekik a könyvtárak egyenlő hozzáférést, esélyt tudnak teremteni. Több sorozat lesz majd a miskolci, a salgótarjáni és az egri könyvtárban. Könyvtári-iskolai blogközösségeket, író – olvasó találkozókat szerveznek, a kisebbeket a hagyományos magyar mesemondással és a népmesével ismertetik majd meg, mondókákat, játékokat tanulhatnak. A Nagy Zenés Könyv és a Dallammanufaktúra lehetőséget adnak versek megzenésítésére, az improvizálás és meseolvasás összekapcsolására. Decemberben megnyitják az ország első plázakönyvtárát, nyáron pedig könyvtári szolgáltatásokkal az egri strandon is megjelennek majd. Keresik a régió legtöbbet olvasó települését, iskoláját. A beszélgetések és az akadályverseny mellett táncház, zenés irodalmi program, digitális mozi várta a diákokat. A megfáradt portyázók a könyvtárban vacsoráztak, majd ott is aludtak.