Ne hibázz, libázz! – Márton-nap a Servita udvarban és a várban

Újbort ittak és libát ettek az egriek Márton napján. A néphit szerint ilyenkor kötelező a libahús: ha valaki nem fogyaszt belőle, egy évig éhezni fog.

Libacomb sült a kemencében. A séf szerint ez a legfinomabb része, bár azt mondja: a libának szinte minden része isteni. Most, Márton napján hagyományos ludas ételeket készített.
Ha valaki jót akart magának, mindenképpen evett – ivott Márton napján. Úgy tartja a néphit, hogy aki ezen a napon nem eszik libát, egész évben éhezik.
Egerben a nyáron átadott Servita udvarban rendezték meg a kétnapos liba-újbor kóstolót.
A szervezők szerint máskor is lesz itt program. Csak bor, étel, zene kell hozzá.Közben a várban a gyerekeket, családokat várták a múzeumi Márton-napra.
A Bűntény az erdőben zenés mesejátékban is szerepeltek libák. Pár évvel ezelőtt a várban már tartottak Márton-napot, aztán évekig nem volt rá pénz. Most a város kulturális alapja támogatta a várbaráti kört. Beszélgettek a jeles napról, kézműveskedtek, bor- és pásztordalokat hallgattak, megnézték a Ludas Matyit. Kiállítás is nyílt a gyerekek Márton-naphoz kapcsolódó munkáiból. Csaknem 50 gyerek rajzát, tárgyát állították ki.