Tapossa laposra!

Országjáró, környezetvédelmi szemléletformáló kampány keretében hívja fel a gyerekek, szüleik és a pedagógusok figyelmét az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságára az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés. Az akcióról Egerben, a Civil Házban tájékoztatták az oktatási-nevelési intézmények képviselőit a szervezők.

Egy ivóleves doboz, víz, turmixgép, háló és konyhai kendő – ezek kellenek a papír újrahasznosításához. Ezzel a látványos és egyszerű módszerrel mutatták be a résztvevőknek, hogyan lehet a hulladék kartondobozokból újrahasznosított papírt készíteni, akár egy konyhai turmixgép segítségével. Egy átlagos tejes és gyümölcsleves doboz minimum 75 százalékban jó minőségű papírból készül, ezért szelektív gyűjtésükkel és újrahasznosításukkal fákat lehet megmenteni a kivágástól. Erre szeretné felhívni a fiatalabb korosztály figyelmét szeptember végén kezdődött országos gyűjtőprogramjával az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés.
A civil szervezet minden résztvevő intézményt az összegyűjtött mennyiséggel arányosan díjazásban részesít, azon intézmények pedig, amelyek 1 tonna feletti mennyiséget gyűjtenek 100.000 forintot kapnak különdíjként. Az akcióhoz eddig 15 város és 50 település csatlakozott. A kezdeményezést az egri óvodák és iskolák pedagógusai is jónak tartják.
Az összegyűjtött dobozokat a Városgondozás Eger Kft. szállítja majd el az intézményekből.
A dobozgyűjtő program 2013. május. 20-ig tart.