Népmese napja

Közismert emberek, igazgatók, riporter, borász mondott mesét a népmese napja alkalmából a gyerekkönyvtárban. Nyolc éve ünnepelnek ilyenkor. A „Gyere! Mondok mesét neked” azoknak szól, akik szeretik a meséket, az azokban rejlő örömöt és bölcsességet.

A nagypapájáról mesél Milibákné Veres Erika, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványának ügyvezető igazgatója. Tőle hallotta még valamikor a Kis Kolos, Nagy Kolos című mesét, amit most el is hozott a gyerekeknek. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára már nyolc éve rendez ilyenkor, a népmese napja alkalmából programot. Ünnepelni pedig azért kell a meséket, mondta Luzsi Margó gyermekkönyvtáros, mert vannak. És azért, amiért mindent, aminek értéke van. Ráirányítani a figyelmet a népmesékre – ez is fontos, hiszen Boldizsár Ildikó szerint a népmese a lélek őssejtje – mondja Luzsi Margó. Olyan embereket hívtak meg mesélni, akik nem hivatásos mesemondók, de szívesen mesélnek.
A tapasztalat az, hogy egyre kevesebb gyerek hall vagy olvas meséket, de a könyvtárban azon dolgoznak, hogy ez a folyamat megforduljon. Örömteljes munka, amikor a családi mesekörben a családoknak mesélnek – mondják. A népmese napi programmal nyílt meg a Bébillér családi mesekör és a Sárkánykör is.