Matematikai konferencia

Rangos matematikai konferenciának ad helyet az Eszterházy Károly Főiskola. A világ minden tájáról Japánból, Ausztráliából, Dél-Afrikából és természetesen Európából 81 matematikus vesz részt ezen az eseményen, ami az úgynevezett Fibonacci-sorozatokkal foglalkozik.

A fizikusok gyakran mondják, hogy a természet nyelve a matematika. Mit jelent ez? Itt van példának a Fibonacci-számsorozat. Az első két elem 0 és 1, a további elemeket az előző kettő összegeként kapjuk. A számokból négyzeteket képezhetünk, itt az oldalak mérőszámai a Fibonacci-sorozat elemei. Aztán jönnek a Fibonacci-spirálok, spirálkarok. Fibonacci-spirálba rendeződik a nautílus, a tengeri kagyló háza, az ananász, de a napraforgómagok és sok virág szirmai, levelei is. Ezeket a témákat járják körül a „15. Fibonacci-számok és alkalmazásuk” elnevezésű konferencián. Az első ilyen találkozó 1984-ben, Patraszban, Görögországban volt, azóta kétévente felváltva Európa és Amerika a helyszín. Kelet-Európába, Egerbe először jöttek a konferencia résztvevői.
18 országból érkeztek résztvevők, előadók. A szervező intézmény, vagyis az Eszterházy Károly Főiskola tanári kara is képviselteti magát az előadók között. Az egri Juhász Tibor Csoportalgebrára és orosz rulett címmel tart előadást.
Lehet Fibonacci-zenét szerezni, ami olyan, mint a régi Kraftwerk számok, illetve a Fibonacci-sorozatok, ezek hányadosai kapcsolatban vannak a szépséggel, az arányossággal, vagyis a különböző művészeti ágakban a Fibonacci-sorozatok jelen vannak, csak nem ezt eddig nem láttuk.