Közgyűlés: hetven napirendi pont a testület előtt

Hetven napirendi pont tárgyalása várt a mai közgyűlésen az egri képviselő testületre. A testület határidőhöz kötötte a társasházak felújításához nyújtandó önkormányzati támogatások felhasználását. Tanácskoztak a közgyűlés utáni lakossági hozzászólások lehetőségének megszüntetéséről. A maratoni közgyűlésen foglalkoztak a színházakkal, a belváros rehabilitációval, a termálfürdő energetikai korszerűsítésével, a várost átszelő kerékpárút hálózat terveivel, s intézményvezetői pályázatokat is kiírtak.

A napirendek előtt Petrovics András egri rendőrkapitányhoz intézhettek kérést a képviselők. Lombeczki Gábor arra kérte a kapitányt, hogy gyakoribb legyen a járőrös jelenlét a Felsővárosban. Csathó Csaba nehezményezte, hogy a korlátozás ellenére egyre több autó hajt be a belvárosba. Hozzátette, hogy a főiskolánál található sorompó sem működik, ezt helyre kellene állítani.
A közgyűlés egyhangúlag megszavazta a Deák Ferenc úti villasor helyi védelem alá helyezéséről szóló rendeletet. Csathó Csaba hozzászólásában azt szorgalmazta: vegyék helyi védelem alá a Széchenyi utcán található Lenkey-házat is.
A testület elfogadta a Déli iparterület építési szabályozási tervének közszemlére tételét, a város szeretné ugyanis, ha új vállalkozások települnének be a területre.
A képviselők javaslatot tettek arra, hogy a közgyűlés utáni lakossági hozzászólások lehetőségét töröljék el. Martonné Adler Ildikó szerint ezzel nem veszik el a lehetőséget az emberektől, hiszen a városrészek képviselői a fogadóórákon, fórumokon elhangzó lakossági felvetéseket tolmácsolják a közgyűlés felé. Gál Judit kiemelte, hogy rend szerint ugyanazok az emberek nem közérdekű témában fogalmazták meg panaszaikat.
Bognár Ignác jobbikos képviselő nem támogatta a javaslatot. Véleménye szerint a közgyűlésen konkrét időpontban kellene meghallgatni a lakosságot, emellett évente két közmeghallgatást szorgalmazott. A javaslatot Pál György MSZP-s képviselő sem támogatta. A testület végül elfogadta az előterjesztés és a határozat kifüggesztését.
A közgyűlés döntött arról, hogy a társasházak magánerős felújításához nyújtott önkormányzati támogatás felhasználását határidőhöz köti. E szerint a nyertes pályázóknak két éven belül meg kell valósítaniuk a felújítást.
Február 1-jétől tízszeresére emelkedett a talajterhelési díj, a döntés azokat érinti, akik nincsenek rácsatlakozva a szennyvízhálózatra. Sokaknak a rákötés több százezres költség lenne. Ficzere György azt javasolta, hogy egységesen 200 ezer forintban határozzák meg a rákötés díját és adjon a város részletfizetési kedvezményt is. A képviselők megszavazták a javaslatot.
A belváros rehabilitációval kapcsolatban Habis László polgármester elmondta: a közbeszerzési törvény változásai nehezítik a beruházást. Az egyes projektelemeket ugyanis külön-külön szeretnék megpályáztatni annak érdekében, hogy a kivitelezésbe egri és Eger környéki vállalkozásokat vonhassanak be. A következő napokban elindítják a homlokzat felújítási közbeszerzési eljárásokat.
A színházak működése kapcsán a polgármester azt javasolta, hogy mind a Gárdonyi Géza Színházban, mind a Harlekin Bábszínházban módosítsák a működési szabályzatot és készüljön terv a nézői szám növelése érdekében. A képviselők támogatták a javaslatot.
Döntöttek arról, hogy a város pályázik az egri termálfürdő energetikai korszerűsítésére. Ha megjelenik a pályázat 90%-os támogatottsággal 190 millió forintból készülne el a beruházás.
Pályázatot írtak ki az Egri Kulturális és Művészeti Központ valamint a Harlekin Bábszínház igazgatói tisztségének betöltésére.
Hamarosan turisztikai pályázaton indul a város – döntöttek hosszas vita után a képviselők. Ennek részeként mintegy 10,6 km hosszú kerékpárút hálózatot terveznek, amely átszeli Egert, sőt Demjénből Egerbe, a Kőlyuktól pedig Felsőtárkányig is el lehetne jutni, de Felnémetet is tervezik bekapcsolni a hálózatba. A beruházás összköltsége 520 millió forint. /Demjén – Egerszalók- Eger vonalon 4,5 km hosszú kerékpárút épülne, a Kőlyuktól Felsőtárkányig majdnem hat kilométer, Felnémeten 800 méternyi biciklis utat terveznek./
A Jobbikos képviselők azt kérték: a város egyeztessen a lakossággal a kerékpárút terveiről.
Csathó Csaba képviselő ismertette: egy cég igényt nyújtott be városi ingatlan hasznosítása, ahol kalandpark létrehozását tervezi. Sós István alpolgármester bemutatta az „Eger a fény városa” című projektet. Interaktív ledfal a főutcán, a fák fénybe borítása, az Érsekkerti szökőkút és a patakmeder fényfestése is szerepel a tervek között. Összesen 150 millió forintra pályáznának.
A kerékpárút, a kalandpark és az „Eger a fény városa” projekt megvalósítására egy pályázaton belül lesz lehetőség, a benyújtást megszavazta a testület.