Tavaszi nagytakarítás a közutaknál

Közel 200 köbméternyi szemét gyűlt össze heves megye közútjai mentén. A Föld napjához kapcsolódva nyolcadik alkalommal szervezte meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szemétgyűjtési akcióját. Megyénkben 1170 kilométeres szakaszon, közel 1400-an gyűjtötték a szemetet a közutak mentén.

Csak ezen a 4 kilométeres szakaszon Felnémet és Felsőtárkány között több mint 20 zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze önkéntesek és a közút dolgozói.
Az akció résztvevői elmondták: a tél elmúltával sok szemét bukkan elő az útpadkán, az árokparton és a rézsűn. Ez alkalommal is a legkülönfélébb dolgokkal találkoztak, így például az autóalkatrészek és cigarettacsikkek mellett, ruhaneműkkel és használati tárgyakkal is. Megyénkből 30 önkormányzat csatlakozott az akcióhoz. 1361 fő gyűjtötte a szemetet, összesen 36 helyszínen. Az eszközöket – a kesztyűt, a láthatósági mellényt és a zsákokat a közút biztosította a csatlakozók számára.
Az akcióval azt szeretnék elérni, hogy a közlekedők szemlélete megváltozzon és ne dobjanak minden felesleges dolgot az út mellé – mondta Szerencsi Gábor, a közút megyei igazgatója. A szeméttel töltött zsákokat, figyelemfelhívó jelleggel egy napig az út mellett hagyják, majd az összegyűjtött hulladékot a közút elszállítja.