Nagyköveti látogatás

Hivatalában fogadta Albánia magyarországi nagykövetét Habis László polgármester. Mira Hoxha nagykövetasszony Szkander bég, Albánia legnagyobb nemzeti hőse halálának évfordulója alkalmából érkezett városunkba, ahol tisztelete jeléül koszorút helyezett el a Szkander bég téren.

1468. január 17-én halt meg Kasztrióta György, ismertebb török nevén Szkander bég, Albánia legnagyobb nemzeti hőse. Az általa szervezett fegyveres ellenállás és albán honvédő harc negyed évszázadon át, 1443 és 1468 között tartóztatta fel a Nyugat-Balkánon terjeszkedő Oszmán Birodalmat. Hazájában a történelem során egyedülálló módon sikerült megteremtenie az összefogást, de a külső szövetségesek keresésében próbálkozásait nem kísérte szerencse. Szkander bég egyetlen pártfogója Hunyadi János volt, de kettejük szövetségét 1448-ban, a második rigómezei csatában legyőzték a törökök. Halálának 544. évfordulója alkalmából látogatott Egerbe Mira Hodzsa, Albánia magyarországi nagykövete, akit kíséretével együtt megkoszorúzta a Szkander bég teret, majd Habis László polgármesternél tett látogatást. A nagykövetasszony először járt városunkban, akit lenyűgözött Eger szépsége és történelmi nevezetességei.
A találkozón szó esett arról is, hogy Elbasan városa szeretne testvérvárosi kapcsolatot kialakítani Egerrel, a jövőben a kultúra és a turizmus területén szeretnék erősíteni az együttműködést.