Önzetlen segítség

Sokszoros véradóinak mondott köszönetet a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete, a Véradók Világnapján. Idén az önkéntesek tiszteletére szervezett ünnepségen 33 donor kapott elismerő oklevelet.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében, 1993-tól pedig az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve végzi a feladatát. 1954. november 27-én először adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak, ezért lett november 27-e a Véradók Világnapja.
Heves Megyében évente 2000-2100 új véradót regisztrálnak. Az idei ünnepségen 70 rendszeres donor vett részt, közülük 33-an részesültek elismerő oklevélben.
Az önkéntesek közt akadt olyan is, aki már 117-szer segített embertársain. Erdei László elmondta, 1968 óta rendszeres véradó. Elsőként még a katonaságnál tartotta tű alá a karját, majd egészségügyi dolgozóként sok beteg embert látott és úgy érezte kötelessége segíteni.
Az önkéntesek mellett, az ünnepségen a Véradó Mozgalomért Alapítvány elnökét, Molnár Miklóst is köszöntötték sok éves áldozatos munkájáért.